Εκδρομή στην Καππαδοκία το 2004

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2004 (22/8 έως 1/9)

Στις 22 Αυγούστου 2004 ο Σύλλογος Κιζδερβενιωτών Θεσσαλονίκης οργάνωσε μία εκδρομή στην Καππαδοκία. Ο πειρασμός μεγάλος, αφού πάντα το όνειρό μας ήταν να γνωρίσουμε τα μέρη όπου έζησε ο Ελληνισμός και εμείς οι φίλοι του Συλλόγου ακολουθήσαμε πιστά. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να κατέβουμε όλα τα Μικρασιατικά παράλια μέχρι τη Σμύρνη και Έφεσο και μετά ανατολικά για Καππαδοκία.
Ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση τα σύνορα των κήπων άρχισε το ταξίδι μας για ένα όνειρο που πάντα είχα και ποθούσα να κάνω. Σήμερα οι Τούρκοι μπαίνοντας στην Ευρώπη και η Καλλίπολη η πρώτη πόλη που κατέλαβαν το 1350. Χαρακτηριστικό της πτώσης της Καλλίπολης είναι ότι οι διατηρεί ακέραιο το παλιό χωριό στο βουνό με τα παλιά καφενεία, τα σιδεράδικα, τα Σαγματοποιεία, τα κουρεία και η νέα πόλη ξεκινά από κει που τελειώνει η παλιά και κατεβαίνει προς τη θάλασσα. Στη θάλασσα μπροστά, το σπίτι του Σεφέρη διατηρημένο, είναι σήμερα πανδοχείο και μπροστά στο λιμανάκι αγκυροβολημένο το γνωστό μας ωκεανογραφικό Περί Ρέεις. Η διαδρομή από Θεσσαλονίκη μέχρι τους Κήπους, είναι γνωστή σε όλους μας, καθώς επίσης και μέχρι την Κεσσάνη.

Εδώ ένας δρόμος συνεχίζει προς Κωνσταντινούπολη ενώ ο άλλος στρίβει νότια προς την χερσόνησο της Καλλίπολης, και αυτόν ακολουθούμε. Βρισκόμαστε λοιπόν στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

Εδώ ήταν το πρώτο κομμάτι που πάτησαν οι Τούρκοι είχαν απογοητευτεί από την ισχυρή αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοι και ήταν έτοιμοι να υποχωρήσουν, αλλά ξαφνικά ένας τρομακτικός σεισμός γκρέμισε τα τείχη της πόλης και έκπληκτοι οι Τούρκοι έκαναν επίθεση και πήραν την  πόλη πάρα πολύ εύκολα.

 

EnglishFrenchGermanGreekRussianTurkish
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται! | Content is protected!