EnglishFrenchGermanGreekRussianTurkish
Ο Φαρασσιώτης σε:
Φωτογραφία ημέρας
Χορευτικό Αγροσυκιάς 01.jpg

Αρχική

Καλώς ορίσατε στο διαδικτυακό χώρο αφιερωμένο στην Καππαδοκία και στην περιοχή των Φαράσσων της Καππαδοκίας.

Στις σελίδες αυτές θα βρείτε ιστορικά κείμενα καταγεγραμμένα από έναν απλό άνθρωπο, από τον Αλέξανδρο Ιορδανίδη. Ο Αλέκος (όπως τον φωνάζουν οι συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί του) είναι άνθρωπος ο οποίος δεν έχει τελειώσει πανεπιστήμιο ή κάποια άλλη ανώτερη σχολή. Είναι όμως άνθρωπος που έχει μελετήσει τα στοιχεία της πατρίδας του και έχει καταγράψει έθιμα και τραγούδια για να σωθούν στη διάρκεια των αιώνων. Πολλές σελίδες είναι γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο από εκείνον και με το γλωσσικό ιδίωμα της βόρειας Ελλάδας. Ενδεχομένως, να παρατηρήσετε αρκετά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, τα οποία δεν εντοπίστηκαν για διόρθωση. Παρακαλούμε να συγχωρέσετε για τα λάθη αυτά και σας ευχαριστούμε.

Ο Αλέξανδρος Ιορδανίδης έγραψε για τον ιστοχώρο αυτό τα παρακάτω:

Όσα έχω γράψει στις σελίδες του farassiotis.gr συμβαίνουν περίπου κάθε 80 με 100 χρόνια και δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει ο θεός και τι μπορεί να γίνει μετά από τόσα χρόνια στις δικές μας γενεές που  έχουμε εστία φωτός των Φράγκων.
Αυτά και τόσα άλλα που γράφω δεν τα γράφω μόνος μου, κάποιος με καθοδηγεί, γιατί δεν τα έχω διαβάσει, δεν τα έχω ακούσει και πάνω από όλα δεν έχω τελειώσει ανώτερες σχολές και στο σχολείο ήμουν δυσλεξικός και ανορθόγραφος και στον λόγο όχι καλός. Όμως με την φώτιση κάποιου το κατόρθωσα.  Είμαι καλός στην σκέψη να γράφω πράγματα που βγαίνουν από μέσα μου και εγώ απορώντας πολλές φορές πως γίνετε αυτό. Ενώ ξεκινώ να γράψω κάτι από μόνο του με καθοδηγεί και γράφω άλλο θέμα. Σε αυτό ξεκίνησα να γράψω πέντε σειρές για τον θειο μας Αρσένιο στην φωτογραφία του σαν τέκνο και προσωπικότητα του Βαρασσού και έγραψα μια σελίδα για το φωτισμένο χωριό των Φαράσσων.  Έβγαλα την ψυχή μου χωρίς να ξέρω γιατί. Δεν θέλω να μιλώ γι’ αυτό αλλά νιώθω την ανάγκη να το κάνω, γιατί πολλές φορές έχει τύχει να θέλω κάτι και να το βλέπω στον ύπνο μου να ζητώ κάτι που δεν το έχω και να εμφανίζεται.  Μεγάλα λόγια αλλά αυτά γίνονται. Δεν γνώριζα την παράδοση μου τα ήθη Έθιμα τα τραγούδια τους χορούς και πολλά άλλα χωρίς να διαβάσω τα ξέρω και μιλώ, γράφω  γι’ αυτά. Πολλές φορές όταν ψάχνω να βρω θέματα ή κάτι άλλο τα βλέπω στο προφίλ μου στο Facebook.
Από το 2000 ασχολούμαι με το υπολογιστή χωρίς να έχω σπουδάσει χωρίς να έχω ιδιαίτερες  επαφές με το σύστημα αυτό, με την βοήθεια μερικών κατάφερα να γράψω και να απομνημονεύσω πάρα πολλά που είχα ακούσει από τους γονείς μου και χωριανούς μου. Και με βάση αυτό ξετυλίχτηκε αυτό το κουβάρι που είχα μέσα στην ψυχή μου. Δεν μιλούσα το γλωσσικό ιδίωμα των Φαράσσων. Σήμερα τραγουδάω το ιδίωμα αυτό παίζω και δείχνω τους χορούς μας. Πολλά συμβαίνουν. Δεν ξέρω. Ίσως η αγάπη, η επιμονή μου στην παράδοση, να μου ξύπνησε κάποιο  νεύρο που με ταρακούνησε και άρχισα όλα αυτά. Ο Θεός μου και οι Άγιοι μας το ξέρουν, δεν χρειάζεται να το ξέρω και εγώ. Ότι μπορώ κάνω για το καλό των προγόνων μου για την ιστορία μας  για την μνήμη των γωνιών μου. 
Πολλές φορές γίνομαι και κακός σε μια μερίδα ανθρώπων χωρίς να το θέλω γιατί είναι αντίθετοι με αυτά που γράφω και μεταφέρω στο διαδίκτυο με τον τρόπο που μπορώ. Και κάποιοι ήταν αντίθετοι με αυτά που έλεγε ο Χριστός και τον σταυρώσανε. Δεν έχω την δυνατότητα να γράψω βιβλία ούτε την επαρκή μάθηση να γράφω παρ’ όλο που έχω πολλά γραμμένα. Πολύ φίλοι με κάνουν παρατήρηση γιατί είμαι ανορθόγραφος. Τι να κάνω; Την σκέψη μου αντιγράφω, δεν δίνω εξετάσεις στην ορθογραφία.
Καλύτερα ανορθόγραφα πάρα γκρήγκλις, όπως σήμερα γράφουν τα περισσότερα παιδιά με ξένους χαρακτήρες. Προσπαθώ. Σπούδασα σε δύσκολα χρόνια. Είμαι λίγο μεγάλος και αυτό που κάνω, μακάρι να το έκαναν και άλλοι σήμερα η Ελλάδα και ο Ελληνισμός θα ήταν διαφορετικά. Αυτά μας έφαγαν τα ξενόφερτα στην γλώσσα, τους χορούς τα τραγούδια στην παράδοση στην ιστορία και την θρησκεία μας.
Αλέξανδρος Ιορδανίδης

Όλα τα κείμενα και τα τραγούδια προστατεύονται από τους νόμους πνευματικής ιδιοκτησίας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σκοπός του διαδικτυακού χώρου αυτού είναι η διάδοση των αλησμόνητων πατρίδων και όχι η αντιγραφή των κειμένων σε άλλες διαδικτυακές τοποθεσίες.  

Ευχαριστούμε για την κατανόηση των απόψεων μας και σας ευχόμαστε να απολαύσετε την περιήγηση στις  σελίδες αυτού του διαδικτυακού χώρου.

Γίνετε μέλος της ομάδας στο Facebook: https://www.facebook.com/groups/farassiotis/

 

EnglishFrenchGermanGreekRussianTurkish
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται! | Content is protected!