Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ
Γεννήθηκε το 1844 στο Βαρασσό Φαράσσων Καππαδοκίας.
Το κοσμικό του όνομα ήταν Θεόδωρος Ανιτσαλίχος του Γεωργίου και της Βαρβάρας το γένος Φράγκων. Ο Θεόδωρος και ο αδερφός του Βλάσιος από μικρή έμειναν ορφανοί και μεγάλωσαν με την αδερφή της μητέρας τους Σοφία Φράγκου. Ο Θεόδωρος ήταν πολύ καλός μαθητής και τον έστειλε να σπουδάσει στην Νίγδη και μετά στην Σμύρνη. Με την Βοήθεια του Μητροπολίτη Καισαρείας Παϊσίου Β σε ηλικία 25 ετών πήγε στην μονή Φλαβιανών του τίμιου προδρόμου και έγινε Μοναχός με το όνομα Αρσένιος.
Αργότερα ο μητροπολίτης Καισαρείας Παϊσιος Β, τον χειροτόνησε Διάκονο και τον έστειλε ιερέα και δάσκαλο στο χωριό του Βαρασσό όπου λειτουργούσε στην εκκλησία Ιωνά και Βαραχισείου που χτίστηκε υπό την επίβλεψη και την βοήθεια του Παϊσίου Β ως Μητροπολίτης Καισαρείας. Επισκέφτηκε πολλές φορές τους Αγίους τόπους περπατώντας παρέα με το Γαϊδουράκι του που κουβαλούσε μόνο το δισάκι του.
Για την μεγάλη πίστη του ο Θεός τον προίκισε με την θεία χάρη, κάνοντας πολλά θαύματα εν ζωή ασκητεύοντας και υπηρετώντας τον λόγο του θεού και βοηθώντας τους χριστιανούς ακόμα και αλλόθρησκους αφού ζητούσαν την βοήθεια του.
30 χρονών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος Καισαρείας.
Στους Αγίους τόπους ορισμένοι πιστοί έβλεπαν Φωτοστέφανο γύρο στο κεφάλι του και αναρωτιόταν ποιος είναι αυτός με την θεία χάρη. Οι Φαρασσιώτες τον φώναζαν Χατζεφέντη. Γιάτρευε και θεράπευε παράλυτους τυφλούς δαιμονισμένους και ότι τον ζητούσαν ακόμα και αλλόθρησκους τους έκανε καλά χωρίς καμία διάκριση. Ο θεός είναι όλων των ανθρώπων έλεγε. Έγι
νε έξαρχος του πανάγιου τάφου και της περιφέρειας των Φαράσσων. Ο Χατζεφεντής είχε και το χάρισμα προφητείας.
Πνευματικό του τέκνο ήταν ο Γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης, Ασκητής Μοναχός με μεγάλη προφητική ικανότητα των ημερών μας και καθαρότητα σκέψης.
Ο σταυρός του Αγίου Αρσενίου.
Το Σκαλιστό ξύλο είναι από δένδρο του πανάγιου Τάφου, το γύρο ήταν από ασημί. Χαρισμένο στον Χατσιεφεντί από τους μοναχούς στην επίσκεψή του τα Ιεροσόλυμα. Ο σταυρός κειμήλιο της Φράγκου Κυριακής από τον Θείο της εκλάπει την δεκαετία του 1980 από το εικονοστάσι του σπιτιού της. Προφήτεψε πως οι χριστιανοί θα ξεριζωθούν από τα μέρη τους θα αλλάξουν πατρίδα, θα γίνουν χίλια κομμάτια: «Εν να ινούμε Φύρδην Μύρδην».
Στην Φαρασσιώτικη διάλεκτο έλεγε:
Γω πάλ εν να υπάω σαν μέγα νησί τσε σα 40 ημέρες απνόσω.
Εγώ θα πάω σε ένα μεγάλο νησί και σε 40 ημέρες θα κοιμηθώ.
Εκοιμήθει το 1924 εις την Κέρκυρα.
Ως προστάτης της ευλογημένης προσφυγιάς, τα θαύματά του και τα καλά του έργα για τον κόσμο, η ιερά σύνοδο τον ανακήρυξε από της 11- 2- 1986 ως Άγιο.
Ονομάσθηκε «Άγιος Αρσένιος ο εκ Φαράσσων Καππαδόκης», ο εκ Φαράσσων Καππαδοκίας.