Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΑΓΡΙΟΣΥΚΙΑ
Κάποτε η Αγριοσυκιά ήταν το υπόδειγμα της περιοχής σαν χωριό σαν τοποθεσία με πρωτοβουλίες στα κοινά του τόπου και της επαρχίας. Σήμερα είναι ξεχασμένη από τα αστικά κέντρα, και ιδίως των Γιαννιτσών του νομού Πέλλας και της Περιφέρειας.. Αυτό έχει σαν συνέπεια κάθε χρόνο να ερημώνει και να μειώνει τους κατοίκους της αφού ο δήμος Πέλλας η Νομαρχία και η περιφέρεια είναι απόν στα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι.
Το χωριό ήταν ζωντανό με δραστηριότητες τοπικών προβλημάτων, πολιτικές και πολιτιστικές και σήμερα κλαίει την μοίρα του. Έχουμε ενταχτεί στο σχέδιο Καποδίστρια, ενωθήκαμε με άλλες κοινότητες και δήμους μας κατάπιαν σαν να ήμασταν ένα κερασάκι στην τούρτα τους. Κανένα ενδιαφέρων από τον Δήμο γιατί δεν έχουμε τον απαραίτητο πληθυσμό ψηφοφόρων. Ήταν 750 κάτοικοι και μέσα σε μια δεκαετία έμειναν μόνο 250 κατοικώντας και άλλοι 100 που έρχονται κάθε τέσσερα χρόνια να ψηφήσουν. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείτε από την συγκοινωνία που δεν κατάφερε ο δήμος και την περιφέρεια να συνδέσει το χωριό με αστική συγκοινωνία καθώς και τα διπλανά χωριά, Δυτικό, Άθυρα, Ραχώνα, Λειβαδίτσα, Αγροσυκιά, Δαμιανό και Λεπτοκαριά. Είναι δυνατόν να λέγεται ενεργός δήμος όταν τα χωριά χωρίς να προσφέρει καμιά εργασία στα κοινά προβλήματα του χωριού να τους ξεζουμίζει να πληρώνουν μόνο κοινόχρηστα φόρους για να περνάν καλά κάποιοι διοικούντες.
ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΚΛΕΙΣΕ
Αυτό το πανέμορφο πέτρινο σχολείο που έβγαλε επιστήμονες δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους πρόεδρους και δημάρχους, κοντεύει να ρημάξει γιατί δεν υπάρχει κάποιος φορέας να το συντηρήσει. Ήδη από τα κεραμίδια όταν βρέχει η αίθουσες γεμίζουν νερό. Το σχολείο μας έκλισε γιατί δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός παιδιών ενώ υπάρχουν χωριά στην Ελλάδα για ένα παιδί πηγαίνει δάσκαλος. Τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν δεν έχουν την ευχέρεια μετακινήσεως στα σχολεία τον Γιαννιτσών, Γυμνάσια, ΕΠΑΛ, και ΔΙΕΚ. Υπάρχει μόνο στην σχολική περίοδο ένα λεωφορείο του Κτέλ 7+30 το πρωί και το μεσημέρι στις 2 η ώρα. Τα απογευματινά αναγκαστικά μεταφέρονται από γονείς κάνοντας 80 χιλιόμετρα την ήμερα. Αν η πολιτεία και ο δήμος δεν θέλει να σπουδάσουν τα παιδιά από τα χωριά μας, να τα απαλλάξει από φόρους κοινόχρηστα, δασμούς να πάνε σε κανένα διπλανό κράτος να σπουδάσουν. Σαν την Αγροσυκιά υπάρχουν και άλλα χωριά που κλαίνε την μοίρα τους.
Παρακαλούμε τους υπεύθυνους φορείς, περιφέρειας, δήμων, Νομαρχιών να δουν τα προβλήματα του ζωντανού κύτταρου που δουλεύει αγωνίζεται να επιβιώσει, στην ύπαιθρο στα χωράφια χωρίς να απολαμβάνει τα απαραίτητα αγαθά από το κράτος που ζει και αισθάνεται πατρίδα του να τον βλέπουν μόνο σαν χρήμα να πληρώνει αυτά που δεν απολαμβάνει.
Πριν 2 χρόνια τον μήνα Νοέμβριο του 2016 έγινε αίτηση από τον πρόεδρο του Σωματείου Αγίου Αρσενίου, ζητώντας το σχολείο του χωριού που έκλεισε να το ξαναζωντανέψει με μια άλλη δραστηριότητα Λαογραφικού Μουσείου με υλικό που έχει μαζέψει με δικά του έξοδα και μεγάλο κόπο, εδώ και 40 χρόνια. Να υπάρχει κάτι που θα θυμίζει στις ανερχόμενες γενιές να έχουν κάτι στο χωριό να γνωρίζουν, να μάθουν πως, που, πότε και πώς επιβίωναν οι παλαιότερες γενεές των παππούδων και των προ παππούδων τους. Δυστυχώς η αίτηση σαν φορέας ενός Σωματείου του χωριού Άγιος Αρσένιος έπεσε σε λάθος χέρια και μετά από δύο χρόνια ακόμα περιμένουμε να απαντήσουν. Ερευνώντας την αίτηση να που βρίσκετε ένας από τους αρμόδιους υπαλλήλους είπε ότι το θέμα το έχω υπόψη μου, πέρασε από το συμβούλιο εγκρίθηκε αλλά βρίσκετε στα χέρια του Δημάρχου. Βέβαια στην προσπάθεια να δούμε τον Δήμαρχο δεν ήταν εφικτό όμως η γραμματέας του Δημάρχου είπε βρίσκετε σε σύσκεψη, αφήστε το τηλέφωνο σας θα το ιδώ εγώ το θέμα και θα σας πάρω τηλέφωνο. Μετά από 8 μήνες ακόμα δεν έγινε αυτό το τηλέφωνο. Ευελπιστώ και πιστεύω να μην το κρατάει ο δήμαρχος για της επόμενες εκλογές.
ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝΔΡΑ
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα του χωριού είναι και το φράγμα που είχε γίνει. Ένα πνεύμονας του χωριού που έδινε ζωή στους ανθρώπους, τα πουλιά, τα δένδρα που υπάρχουν κατά μήκος του ποταμού στο χωριό. Το έργο αυτό παρόλο που έγινε κατά διαστήματα από διαφορετικούς εργολάβους ποτέ δεν έγινε κάτι σωστό. Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλων. Πιστεύω τα λάθει και η κακοτεχνίες δεν ήταν τόσο των εργολάβων όσο των υπαλλήλων μηχανικών της Δημαρχίας που δεν επέβλεπαν σωστά το έργο. Ξεκίνησε με 15 μέτρα ύψος από έναν άπειρο για φράγματα εργολάβο και σε πολύ λίγο διάστημα παρασύρθηκε από τα νερά που κατέβαζε το ποτάμι. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε ο απαραίτητος υπερχειλιστείς να απορρόφηση το μεγαλύτερο μέρος νερού που πιθανών κατέβαινε σε μια ενδεχόμενη νερό πομπή.
Ο δεύτερος που ανέλαβε το έργο έκλεισε το μέρος που παρασύρθηκε από το νερό και το σήκωσε λίγο πιο πάνω. Το πρόβλημα δεν λύθηκε γιατί ενώ έδωσε ύψος και περισσότερα κυβικά ο υπερχειλιστείς ήταν ο ίδιος. Πολύ κάτοικοι χωρίς να είναι γνώστες τους επισήμαναν ότι αυτό θα παρασυρθεί πάλι. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Το έργο ήθελαν να τελείωση να πάρουν τα λεφτά. Μετά από τρία χρόνια μια καλή πρωία το φράγμα παρασύρθηκε. Την Τρίτη φορά μετά από λίγα χρόνια δημοπρατήθηκε από την Νομαρχία ανέθεσε το έργο σε έναν μεγαλύτερο εργολάβο όντος έκανε καλή δουλειά ανέβασε το φράγμα στα 35 μέτρα το πιο βαθύ μέρος και άδειασε μέσα το φράγμα παίρνοντας το χαλίκι που χρησιμοποιούσε στην εργασία του. Ανεβαίνοντας το ύψος το μακρός του φράγματος έφτασε κοντά στα 2 χιλιόμετρα με μεγάλο όγκο νερού χιλιάδων κυβικών.
Το έργο στο μέρος που το έκοψαν ήταν πατητό χώμα και όχι τσιμεντοκονίαμα. Τέλειωσε έγινε ένα πολύ ωραίο και όμορφο τοπίο στο χωριό το όποιο έδωσε μια καινούργια πνοή στους κατοίκους μιας και ήταν πνεύμονας πρασίνου, στέκι αποδημητικών πουλιών και στέκι ψαράδων με τους 150 000 γόνους που έριξε η κοινότητα. Έγινε ένας πόλος έλξεις διαφόρων επισκεπτών απολαμβάνοντας τα παραπάνω χαρίσματα του τοπίου.
Το 2012 το φράγμα παρασύρθηκε για τρίτη φορά από τα νερά που κατέβασε από μια νερό πομπή που έγινε στο όρος Πάϊκο, γιατί πάλι το ίδιο πρόβλημα τα κυβικά πολλά και ο υπερχειλιστείς ο ίδιος. Το πάθημα δεν έγινε μάθημα από τους αρμόδιους μηχανικούς της Νομαρχίας που ανέλαβαν το έργο. Σήμερα μετά από έξι χρόνια κανένας φορές κανένας δήμος καμία περιφέρεια δεν ενδιαφέρετε για το θέμα αυτό να ξανά γίνει η λίμνη της Αγροσυκιάς να δώσει ζωή σε χιλιάδες πουλιά που ξεδιψούσαν στο πέρασμα τους, στους επισκέπτες στην Αγροσυκιά που έδιναν έναν άλλο τρόπο ζωής και στους νέους που αποφάσισαν να μείνουν στο χωριό για να φιλούν Θερμοπύλες.
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Πιστεύω κάποιος θα βρεθεί να ευαισθητοποιηθεί από την περιφέρεια τον Δήμο και όπου υπάρχει κάποιος υπεύθυνος να σκύψει στα προβλήματα της Αγροσυκιάς του Νομού Πέλλας του Δήμου Πέλλας της Νομαρχίας Εδέσσης της Περιφέρειας. Με τον τρόπο μου ήθελα να καταγράψω μια κατάσταση που βιώνουν πολλά χωριά μας, χωρίς καμιά βοήθεια. Καταλαβαίνεται ότι το πρόβλημα θα γίνει και των πόλεων σε λίγο καιρό. Γιατί!!!!
Όταν δεν υπάρχει χωριό να προμηθεύει αγαθά την πόλη διαλύετε και όταν δεν υπάρχει περιφέρεια να προμηθεύει την πρωτεύουσα, μαζί παρασέρνει και δήμους δημάρχους, Νομαρχίες και Νομάρχες, περιφέρειες και περιφερειάρχες. Διαλύετε το κράτος και υπεύθυνος δεν είναι ο λαός, οι διοικούντες το κράτος και τον τόπο τους. Δώστε ζωή στα ξεχασμένα χωριά κύριοι υπεύθυνη η καρέκλες είναι προσωρινές για όλους, η ιστορία μένει για τον κάθε υπεύθυνο. Ο προβληματισμός μου ας γίνει προβληματισμός σας να ξανά πάρει μπροστά η μηχανή γρασάροντας τα σκουριασμένα γρανάζια, να βρει το δρόμο της η Ελλάδα, ο Έλληνας του χωριού, της περιφέρειας, της πόλης της πρωτεύουσας. Αλλιώς θα γίνουμε θύματα των αρπακτικών που αποβλέπουν να κατασπαράξουν τον πλούτο της χώρας μας από Ανατολή, Δύση, Βορρά και Νότο.
Εύχομαι για το καλό του τόπου και της πατρίδας που σκεπάζει όλους μας, να βοηθήσετε σε κάθε πρόβλημα να γίνουμε ξανά μια πατρίδα ελεύθερη απαλλαγμένη από τα ξένα συμφέροντα που υπηρετούν κάποιοι καλοθελητές που θέλουν να λέγονται ηγέτες της Ελλάδας. Του μεγάλους ηγέτες η ιστορία τους δόξαζε στους αιώνες και αυτό είναι που σήμερα αν υπάρχει Ελλάδα Ελληνισμός το οφείλουμε στους αρχαίους φιλόσοφους επιστήμονες αιώνες τώρα που η ιστορία τους γράφτηκε με ανεξίτηλη μελάνη και δεν σβήνει όσο και αν προσπαθούν. Το ΣΥΜΠΑΝ είναι γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες και σκεπάσει την ανθρωπότητα σε όποιον πλανήτη και αν ζει. Ευχαριστώ είμαι ένας πολύ απλός Έλληνας, πατριώτης με όνειρα για της ανερχόμενες γενεές. Αγαπώ τον τόπο την πατρίδα μου την Ελλάδα τον πολιτισμό μας, την ιστορία και την θρησκεία μας.