Ταστσή Φαράσσων Καππαδοκίας

ΤΑΣΤΣΗ ΦΑΡΑΣΣΩΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ

Το Ταστσή βρίσκεται βόριο ανατολικά του Βαρασσού σε υψόμετρο 1270  μέτρα σε απόσταση 40  χιλιομέτρων από τον Βαρασσό κοντά στα χωριά Πες Καρτάς, Σατή, Κίσκα, Τσουχούρη, κατά μήκος του ποταμού Ζαμάντη.
Λ
ίγο πριν την Ανταλλαγή 54 οικογένειες και όλοι ήταν Έλληνες. Τούρκο δεν είχαν κανένα, γύρω από το χωριό υπήρχαν 32 χωριά Τούρκικα. Ένα από αυτά ήταν το καινούργιο χωριό ΓΙΕΝΙΤΣΕ που σημαίνει (νέο Χωριό) εκεί γινόταν παζάρι και πήγαιναν από το Ταστσή να πουλήσουν και να αγοράσουν.
Είχε καλή κτηνοτροφία, πουλούσαν γάλα τυρί βούτυρο μαλλί κρέας, και αγόραζαν αγελάδες Μοσχάρια  άλογα και βόδια για ζευγάρια.

Το χωριό είχε πολλά νερά γύρω από την πράσινη κοιλάδα του Ζαμάντη ποταμού και καλλιεργούσαν πολλά κηπευτικά: Φασόλια, λάχανα, παντζάρια, ρεβίθια, ηλιόσπορο και διάφορα άλλα όπως ντομάτες, πιπέρια και παράγουν πολύ γλυκές πατάτες. Τα χωράφια που είναι στα υψώματα τα βάζουν σιτάρια, κριθάρια και σίκαλη. Τεχνίτες είχαν πολλούς και καλούς: Χτίστες, μαραγκούς, σιδεράδες, που έκαναν γεωργικά εργαλεία και τα πουλούσαν στα γύρω τούρκικα χωριά.
Το Ταστσή είχε εκκλησία καινούργια και ο παπάς πήγαινε από το Σατή πότε ο παπά- λεοντής και πότε ο Παπαμάρκος για να λειτουργήσουν. Στο σχολείο πήγαιναν μόνο τα αγόρια να μάθουν γράμματα τα κορίτσια θεωρούσαν πως ήταν για τις δουλειές του σπιτιού. Τον Δάσκαλο τον πλήρωναν με σιτάρι: κάθε οικογένεια από ένα ΣΙΝΙΚΗ (μέτρο δοσοληψίας) κάτι παρόμοιο με τενεκέ.
Δίπλα στον Ζαμάντη είχαν δύο νερόμυλους, με αυλάκι πήγαινε το νερό και γυρνούσε το μύλο για να κάνουν αλεύρι.
Τις πληροφορίες για το χωριό Ταστσή με της έδωσαν γέροντες που ήρθαν από τα μέρη των Φαράσσων: ο Ιορδανίδης Σάββας από την Κίσκα και ο Αλεκόζης Ισαάκ από το Σατή.
Από το Ταστσή ήρθαν οικογένειες με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1924 στο χωριό Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών και στο Πλατύ Ημαθίας.

Στο χωριό Αγροσυκιά από το Ταστσή ήταν η  Κεχαγιόγλου Σοφία του Στεφάνου, μητέρα του  Αναστασιάδη Λευτέρη, «Σαμσών».
Στο ταξίδι μου στα χωριά των Φαράσσων επισκέφτηκα το χωριό Ταστσή και μπορώ να πω ότι είναι από τα καλύτερα χωριά και από τα πιο πλούσια. Τα σπίτια όλα είναι καινούργια και το χωριό καθαρό, μέσα στο καταπράσινο τοπίο έβλεπα να υπάρχουν σπίτια μοναχικά και μεγάλα κάτι παρόμοια με βίλες.

 

 

EnglishFrenchGermanGreekRussianTurkish
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται! | Content is protected!