Νοέμβριος

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Ο μήνας Νοέμβρης στα Φάρασσα ήταν περίπου ο ίδιος με τον Οκτώβριο ως προς τις εργασίες. Η σπορά των δημητριακών ξεκινούσε τον Οκτώβρη και τελείωνε τον Νοέμβρη και πολλές φόρες και τον Δεκέμβρη, όταν ο καιρός δεν τους επέτρεπε.
Ο Νοέμβρης άρχιζε με την γιορτή των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού. Η γιορτή ήταν μεγάλη για τους προστάτες της υγείας και τους τιμούσαν και δεν πήγαιναν στην δουλειά. Ήταν μια μεγάλη γιορτή και τα χωριά λειτουργούσαν στις εκκλησίες.
Πρώτη Νοεμβρίου πανηγύριζε η εκκλησία του Κοσμά και Δαμιανού στο Σατή Φαράσσων. Tα γύρω χωριά εκκλησιαζόταν στον Ναό φιλοξενούμενοι σε συγγενικά σπίτια τρώγοντας και πίνοντας από το καινούργιο τους κρασί. Συνήθιζαν να κάνουν Κουρμπάνια, θυσίαζαν ζώα για την γιορτή και με αυτόν τον τρόπο έτρωγαν οι επισκέπτες του χωριού που πολλές φορές ερχόταν από χωριά που δεν ήταν από τα Φάρασσα. Στην εκκλησία λειτουργούσαν δύο παπάδες: Ο Παπαμάρκος και ο Παπαλεώντης, ο θείος του Χαντζηεφεντή. Πολλές φορές έπαιρνε μέρος στην λειτουργία και ο Χαντζηεφεντής, σαν επίσκοπος σταλμένος από την μητρόπολη Καισαρείας.
Αυτό τον μήνα γιόρταζαν τέσσερις φορές τον Άγιο Λουκά, κάθε Κυριακή στο εκκλησάκι του Βαρασού, όπου ήταν το αφιέρωμα του.
Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας των Γιορτών και των εργασιών. Γιόρταζαν τους ταξιάρχες, Μιχαήλ και Γαβριήλ, τον Άγιο Ματθαίο, την Αγία Αικατερίνη, τον Άγιο Χρυσόστομο και την μεγάλη γιορτή, τα εισόδια της Παναγίας.
Ο Πάτερ Χαντζηεφεντής, Άγιος Αρσένιος, λειτουργούσε στην σπηλιά, ες Παναϊας το Κατσι, στον Βαρασό. Με την Γιορτή του Αγίου Ανδρέα τελείωνε το φθινόπωρο, τέλειωναν και οι δουλειές στα χωράφια.  Ξεκινούσαν για της ετοιμασίες του Χειμώνα και της γιορτές των Χριστουγέννων.

 

EnglishFrenchGermanGreekRussianTurkish
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται! | Content is protected!